Kontrola ptačích budek

16 Kvě

Před dvěma lety jsem díky vedení MČ Brno-Bohunice a ornitologa Libora Opluštila umístila deset ptačích budek v parku u Osové. Od té doby probíhá 2x ročně pravidelná kontrola obsazenosti budek (jaro a podzim). Na podzim se provádí také jejich údržba. Těší mě, že tahle práce měla a má smysl. Ptáci si budky našli a za tu dobu už odchovali několik ptačích generací. V budoucnu bych ráda budky rozšířila i do jiných míst Brna.

Jaké budky jsme instalovali

V parku u Osové najdete čtyři typy budek (viz mapa):
velký sýkorník (č. 1, 4, 5, 7, 9)
malý sýkorník (č. 2, 8)
špačník (č. 3, 7)
rehkovník (č. 6)
 

Kdo nejčastěji hnízdí

V roce 2019 zahnízdili: 5x sýkora koňadra, 1x sýkora modřinka, 1x špaček obecný a 1x brhlík lesní. Dvě budky nebyly obsazené.

V letošním roce to bylo prozatím podobné (kontrola proběhla 12.5.). Zahnízdili: 5x sýkora koňadra (různé stádium hnízdění: od nedokončené snůšky až po desetidenní holátka), 2x sýkora modřinka (cca 16ti denní mláďata), 1x špaček obecný (základ hnízda) a u dvou budek byl zatím jen základ hnízda (nezjištěno od jakého druhu).

Tip pro příznivce ptáků

Je potřeba říct, že instalace budek není všelék a primárně bychom se měli snažit ptákům nezničit jejich přirozená místa k hnízdění. Ptačí budky jsou však vhodná alternativa do měst. Česká společnost ornitlogická aktuálně natáčí webináře, které každou středu vysílá živě. Najdete je na youtube pod názvem “Ornitolog na drátě“. Natočili už šest dílů, mj. třeba právě o tom, jak si správně vyrobit ptačí budku. Tento příjemný pořad rozhodně laikům ornitologům jako jsem já vřele doporučuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.