Mendlovo náměstí se má dočkat zlepšení, s jedním velkým Ale

9 Kvě

Kancelář architekta města Brna (KAM) zveřejnila zprávu, že se má Mendlovo náměstí dočkat zlepšení. Většina Brňáků určitě uzná, že si Mendlovo náměstí zaslouží hezčí kabát, protože zatím je to jen jedna velká nevzhledná změť kolejí, silnic a betonových ploch. Dlouho plánovanou přestavbu tohoto náměstí je však potřeba dělat systémově a ne ji šít horkou jehlou, čemuž zatím bohužel vše nasvědčuje.

Vítězný návrh z roku 2018

O přestavbě Mendlova náměstí se hovoří už několik let. V roce 2018 se ledy konečně hnuly. V architektonické soutěži vyhlášené Brnem zvítězila podoba návrhu od dvojice architektů Michala Palaščáka a Michala Poláše. Podle tohoto návrhu by například vydlážděný prostor náměstí s přestupním uzlem neměl být zbytečně velký a před pivovarem by měl vzniknout téměř dvojnásobně větší park.

Ale …

Jak bylo zmíněno v úvodu, KAM se chce pustit do částečného zlepšení Mendlova náměstí už nyní. Údajně má přibýt zeleň, místo pro pěší a velký důraz se klade na sochu zakladatele genetiky J. G. Mendela. Problém je, že při soutisku vítězného návrhu z roku 2018 a dílčí plánované přestavby KAM nelze dojít k jinému závěru, než že tyto projekty spolu nejsou kompatibilní. A nejde o detaily. Naopak. V návrhu KAM se mj. počítá se zpevněnými plochami v místech, kde v budoucnu být nemají, stejně tak se počítá s vysázením stromů tam, kde to z dlouhodobějšího hlediska nedává smysl a bude se pak muset přistoupit ke kácení. Přitom KAM uvádí, že pouze tato dílčí přestavba má stát přes 40 mil. Kč.

A tak se ptám …

Skutečně nepůjde o vyhozené peníze, když se za pár let bude muset náměstí podle vítězného návrhu opět rozkopat? Skutečně nejde jen o získání politických bodů, když se má tato dílčí akce stihnout do poloviny roku 2022, tj. před termínem komunálních voleb? Skutečně není rozumnější, navíc v době koronavirové, kdy bude každá koruna dobrá, počkat až na kompletní přestavbu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.