Franz Kafka Spital – nové dobrodružné muzeum v Brně

24 Kvě

Koliště 43. Na této adrese najdete historicky cennou a na první pohled opuštěnou budovu, která je ale opuštěná jen zdánlivě. V těchto dnech v některých jejích částech probíhají intenzivní stavební práce, jejichž výsledkem bude netradiční dobrodružné muzeum s hostelem. Nedávno jsem měla možnost tyto prostory ještě před otevřením navštívit a zážitek to byl vskutku nevšední.

O konceptu

Asi každý Brňák zná bunker 10-Z pod „Špilasem“. I tento bunker je fakticky takové dobrodružné muzeum, ve kterém můžete strávit noc. Koncept je tedy velmi podobný jako u Franz Kafka Spital a není se čemu divit, protože oba projekty mají stejného tvůrce, historika Pavla Palečka. Rozdíl mezi projekty je především v tématu. Zatímco bunker je věnován válečné tématice, Franz Kafka Spital se zaměřuje na předválečnou historii nemocniční péče a pojišťovnictví. Dům, ve kterém se nachází, byl totiž postaven v roce 1913 jako brněnská pobočka Dělnické úrazové pojišťovny, jedné z nejstarších pojišťoven na světě. Většina ví, že byl Franz Kafka spisovatelem, ale možná je už méně známé, že pracoval právě také jako úředník v této pojišťovně. Podle slov Pavla Palečka přitom existují záznamy o tom, že si Franz Kafka v určité fázi života přál žít v Brně, a není proto vyloučené, že zde nakonec i pobýval. 

Více o konceptu najdete v těchto reportážích: https://www.youtube.com/watch?v=nixlBYe_N6w nebo https://www.youtube.com/watch?v=4kge6oFl8AU

Podpořme projekt

Závěrem doplním, že budovu vlastní město Brno, které ji bohužel za ta léta nechalo velmi zchátrat. Tento projekt si proto určitě zaslouží podporu v jakékoliv formě, protože díky němu se budova nejen částečně zrekonstruuje, ale také se na toto krásné kulturně historické místo veřejně upozorní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.