Boj za ochranu zdroje pitné vody se přesouvá k soudu

1 Čvn

Už přes tři roky zastupujeme (Frank Bold Advokáti) společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. a několik dalších obcí (cca 20) v kauze těžba štěrkopísku u Uherského Ostrohu. V nedávné době vydal Český báňský úřad dlouho očekávané rozhodnutí, kterým zamítl naše odvolání a potvrdil rozhodnutí Obvodního báňského úřadu (OBÚ) o stanovení dobývacího prostoru. Nevzdáváme se a bojujeme dál.

Shrnutí kauzy

OBÚ vydal na základě žádosti společnosti České štěrkopísky rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru, a to v blízkosti unikátního zdroje pitné vody zásobujícího cca 140 tis. obyvatel Jihomoravského kraje. Od počátku řízení namítáme, že toto rozhodnutí nemělo být vydáno, stejně jako podkladové závazné stanovisko EIA vydané Ministerstvem životního prostředí. Jsme přesvědčeni, že nebyl dostatečně respektován princip prevence, předběžné opatrnosti a trvale udržitelného rozvoje. Důvodné pochybnosti máme mj. také o dalších závazných stanoviskách dotčených orgánů. Přesto bylo rozhodnutí OBÚ potvrzeno, správní orgány na naši argumentaci neslyšely.

Odpůrce těžby dlouhodobě podporují také někteří poslanci a senátoři, například poslanec Radek Holomčík (Piráti), který často v této věci interpeluje ministra (poslední záznam najdete zde), senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) nebo senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Dnes (1. 6.) oznámil také Jihomoravský kraj, že se připojí na stranu žalobců a podá proti rozhodnutí ČBÚ žalobu.

Více informací najdete v nejnovějším článku včetně reportáže. Kauza je dlouhodobě mediálně známá, sama společnost Vodovody a kanalizace Hodonín o jejím vývoji pravidelně od počátku informuje na svých stránkách. Není proto tajemstvím, že již intenzivně pracujeme na žalobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.