Změny po novém roce u některých dávek a očkování

15 Led

Od nového roku je účinná novela zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění a dále také novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Nejen v době covidové se o změnách vyplatí vědět. Došlo zejména ke změně pravidel u dvou dávek – u otcovské a ošetřovného. A došlo také ke změně pravidel u některých očkování.

Otcovská

Doba poskytování této dávky se prodloužila z jednoho týdne na týdny dva (14 kalendářních dnů). Dále novela prodloužila období, kdy je možné na otcovskou nastoupit. Jde o situaci, kdy je dítě během prvních šesti týdnů života hospitalizováno. Otec může nastoupit na otcovskou i v době hospitalizace dítěte. Nadále platí, že otcovskou nelze přerušovat.

Ošetřovné

Nově mohou čerpat krátkodobé ošetřovné i blízcí příbuzní, kteří s nemocným v jedné domácnosti nebydlí, ale po dobu jeho nemoci se o něj starají. Na dlouhodobé ošetřovné bude mít nárok větší okruh osob. Podmínka nároku na dlouhodobé ošetřovné spočívající v hospitalizaci nemocného se zkrátila ze sedmi kalendářních dní na kalendářní dny čtyři. V případě nevyléčitelně nemocných není již nutné splnit podmínku hospitalizace.

Podrobnosti k dávkám najdete zde

Více hrazených typů očkování

Všem od 50 let je nově hrazené očkování proti klíšťové encefalitidě. Mezi 14-15 věkem je plně hrazené také očkování proti meningokokům. Zdravotníci mají nárok na hrazené očkování proti chřipce. Nově vzniká nárok na hrazené očkování proti chřipce také nejen po, ale i před plánovaným chirurgickým odstraněním sleziny. Vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV) je hrazena dívkám i chlapcům nově i po dovršení 14 let v případě zdravotních komplikací, kůvli kterým se nemohli naočkovat dříve.

Podrobnosti zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.