Doprava – III. část – IDSOK

16 Lis

„Prokousala“ jsem se webem Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje IDSOK (ten web by stál skutečně za vylepšení) a přináším z něj pár informací, co by se vám na cestách po tomto kraji mohly hodit.

Aplikace MobilOK

IDSOK má svou mobilní aplikaci MobilOK. Na webu se inzeruje, že díky této aplikaci je zaručen jednodušší nákup časových jízdenek přes mobilní telefon a že s jízdenkou zakoupenou přes tuto aplikaci lze cestovat všemi dopravními prostředky objednávanými Olomouckým krajem, a to osobními a spěšnými vlaky, rychlíky a expresem Českých drah a.s., vlakem RegioJet, příměstskými autobusy a MHD v Šumperku, Zábřehu, Olomouci, Přerově, Prostějově a Hranicích. Aplikace je však hodnocena ještě hůře (pouze 1,8 bodů) než aplikace Poseidon (Jihomoravský kraj). Uživatelé kritizují hlavně povinnost vložit fotografii, přesměrování na web, který není optimalizován pro mobilní telefony, absenci volby jednorázových jízdenek, přikoupení zón apod.

CestujOK

Aplikace MobilOK obsahuje i vyhledávač spojení CestujOK. Na počítači funguje vyhledávač poměrně dobře – najdete vše, co potřebujete, jednotlivé spoje (odkud-kam), cena, počet km, počet zón, konkrétní spoje v aktuálním čase na mapě. V aplikaci MobilOK už to taková sláva není, hlavně kvůli přesměrování na samostatný web.

Přehled (elektronických) jízdenek

S jízdenkou IDSOK lze cestovat všemi dopravními prostředky objednávanými Olomouckým krajem, a to osobními, spěšnými vlaky, rychlíky a expresem Českých drah a.s., vlakem RegioJet, příměstskými autobusy a MHD v Šumperku, Zábřehu, Olomouci, Přerově, Prostějově a Hranicích.

Krajský koordinátor dopravy (KIDSOK) od roku 2021 zavede celosíťové jízdenky IDSOK. Bude s nimi možné neomezeně (v rámci jejich časové platnosti) cestovat veřejnou dopravou po celém Olomouckém kraji. V elektronické formě cestující dostanou možnost koupit si je jako sedmidenní, měsíční, čtvrtletní a roční. Bohužel, jednodenní doklady zůstávají v papírové podobě. Koordinátor také od této doby rozšíří nabídku standardních jízdenek IDSOK. V elektronické podobě bylo dosud možné koupit sedmidenní a měsíční. Od příštího roku přibydou i čtvrtletní a roční. Více zde.

KOMBI ZÓNA

Tento typ jízdenky v sobě zahrnuje více jednotlivých zón a umožňuje tak přepravu mezi výchozím a cílovým místem po odlišných trasách ležících v zónách příslušné KOMBI ZÓNY za stejnou cenu. Příklad: cestujete z Litovle do Olomouce přes 3 zóny autobusem a přes jiné 4 zóny vlakem. Abyste mohli cestovat vlakem i autobusem a využít také MHD v Olomouci, je výhodné zakoupit si právě tuto jízdenku, která zahrnuje všechny zóny pro danou relaci Olomouc – Litovel. Jízdenku lze koupit buď jako sedmidenní, nebo měsíční.

Ve vlacích …

Na rozdíl od Jihomoravského kraje je však nadále zachován i tarif Českých drah, tj. je na vás, zda se rozhodnete pro jízdenku dle IDSOK, anebo pro jízdenku ČD (např. preferujete uplatnění slevy IN 25).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.